Tuoretta leipää!

Leivoin tänään elämäni ensimmäiset leivät! Ihan totta.
Sämpylöitä, pullaa ja piirakoita olen leiponut joskus paljonkin, mutta leipää en koskaan.
Ja viime vuosina leipominen on jäänyt väliin lähes kokonaan.
Hain kaupasta pellavansiemeniä, joita lisäämme mm aamujogurttiin. 
Löytämäni paketin kyljessä huomasin pellavansiemenleivän ohjeen, jota päätin kokeilla samantien.
Ohjeen mukaisesta taikinasta tuli kaksi leipää, jotka onnistuivat mielestäni hyvin. Pinta sopivan rapea ja sisus kuohkea, eli ihan justiin niinkuin pitääkin. Eikä maussakaan ole valittamista, varsinkin kun lämpimän leivän päälle siveli oikeaa voita. Mummmssss. Ainoa huono puoli tässä oli se, että tuli syötyä vähän liian monta siivua..
Erittäin hyvin näytti maistuvan puolisollekin :)

Jospa leipominen on kuin pyörällä ajo - kun sen kerran oppii, taito säilyy,
vaikka ei joka päivä vaivaisikaan. 
Arvaisikohan vielä pienen palasen ottaa... :D

Anne

Kommentit

 1. Saitpa hienon näköisiä noista leivistä! Minä olen aikaan tehnyt ruisleivät itse, mutta vaaleaa leipää en koskaan. Sämpylöitä tuli joskus kokeiltua, mutta en mielestäni onnistunut. Ja muutenkin on leipominen jäänyt...makean leipomuksen sijaan syön mieluummin suklaata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisko ollut ensikertalaisen tuuria...? Olen lukenut ruisleipien ohjeita, mutta juuren tekeminen ja "hengissä pitäminen* mietityttää. Osaisiko sitä? Mistä se muuten johtuu, että leipominen on unohtunut? Kaiken aikaa kuitenkin hellan ja uunin äärellä häärätään....

   Poista
  2. Tein aikanaan ruisleivän juuren hapankorpuista...ohje tosin on hävinnyt...ja säilytin juurta pakastimessa ja hyvin toimi pari vuotta. Sitten kyllästyin. Ruisleivän teko on helppoa, mutta siihen pitää varata "kalenteriaikaa" kun taikinaa pitää kohotella. Ei tosin yhtään hankalampaa kuin blinien teko, kädet vaan on vaikea saada ruistaikinasta puhtaaksi, eli kannattaa käyttää vatkainta/yleiskonetta leivänteon apuna. Mulla on leipominen jäänyt, kun muutenkin tulee syötyä herkkuja liikaa ja muutenkin nykyään arvostan suolaisia herkkuja makeita enemmän.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!