Museo, johon kannattaa tutustua...Ihanaa ja aurinkoista elokuun viimeisen viikon maanantaita!

Olen useita vuosia "ollut menossa" Kirstinkujalle Työläiskotimuseoon, mutta se on jäänyt syystä tai toisesta aina väliin. Eilen saatiin vihdoin visiitti toteutetuksi, kun otettiin museo pyöräretkemme määränpääksi.


Eikä ollut hukkareissu! 

Museo koostuu yhdeksästä hellahuoneesta, jotka on sisustettu 1900-luvun eri aikakausien tyyliin. 
Nyt äärimmäisen vaatimattomilta ja pieniltä vaikuttavat kodit olivat aikoinaan suuri parannus työläisperheiden asumiseen. 18-25 neliöisissä huoneissa asui keskimäärin kahdeksan (!) henkeä... Päästävedettävät- ja pukkisängyt, joissa nukkui lapsia molemmissa päissä jalat vastakkain, kasattiin päiväksi pois elämisen tieltä. Taloissa oli myös yllättävää ylellisyyttä; vesi tuli ja meni ja kellarissa oli kuivakäymälät. Ne muutettiin myöhemmin vesikloseteiksi. Tosin kellari oli niin kylmä, että talvella putket jäätyivät...

Meitä kiinnosti sattuneesta syystä myös Kallion historia, josta museossa on paljon kuvia ja muuta tietoa.

Suosittelen lämpimästi käyntiä Kirstinkujalla, jos et ole sitä vielä tehnyt!
Otin paljon kuvia, mutta tämä pitää nähdä paikanpäällä. Siksi alla vain joitakin yksityiskohtia huoneista

Meitä huoneesta toiseen kierrättänyt opas kertoi elävästi asukkaista ja heidän elämäntilanteistaan juuri tuolla hetkellä. 
Ehkä vaikuttavin ja mieleenpainuvin hänen kertomastaan oli toteamus kuinka täällä asuneet perheet olivat onnellisia ja kiitollisia kodeistaan. Se pisti myös miettimään meitä nykyajan ihmisiä ja kasvavia vaatimuksiamme... saammeko enää iloa ja onnea pienistä ja vaatimattomista asioista...? 

Onhan 'Oma Koti Kullankallis' meille kaikille edelleenkin <3 

Anne

Kommentit

  1. Aika peruskuntoinen tuo vessa :) Mutta vaikutti erittäin mielenkiintoiselta!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!